Potravinářství:
Za studena lisovaný řepkový olej je čistý přírodní produkt té nejvyšší kvality vyrobený bez užití chemických látek (barviv, rozpouštědel, konzervantů) či vysokých teplot při lisování. Díky tomuto šetrnému zpracování nejsou zničeny jeho obsahové látky, a je proto bohatý na esenciální nenasycené mastné kyseliny
Omega 6 a Omega 3 a vitaminy.
Nasycené mastné kyseliny (SAFA):
- kyselina palmitová: 1,5 - 6 %
- kyselina stearová: 0,8 - 2,5 %
Mono nenasycené mastné kyseliny (MUFA):
- kyselina olejová (označovaná také jako Omega 9): 50 - 66 %
Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA):
- kyselina linolová (označovaná také jako Omega 6): 18 - 24 %
- kyselina α linolenová (označovaná také jako Omega 3): 6 - 14 %
Přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a velmi vysokém obsahu prospěšných polynenasycených mastných kyselin. Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky ovlivnění hladiny cholesterolu. Surový řepkový olej svým složením splňuje parametry výživových tvrzení pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (nad 70 %) a rovněž vysoký obsah Omega 3 PUFA (více než 8 g na 100 g kyseliny alfa linolenové a více než 18 g na 100 g kyseliny linolové) že:
- „Kyselina linolová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.“
- „Kyselina alfa linolenová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.“
- „Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.“ (nařízení Komise EU č.432/2012)
Dále brání růstu aterosklerotických plátů v cévách a snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév. Mají protizánětlivé účinky a zlepšují odbourávání tuků. Dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin je podle posledních výzkumů důležitý i pro vývoj dětí a zdravotní stav těhotných, ovlivňuje i kvalitu kůže a zásadním způsobem se promítá do obranyschopnosti organismu nebo do výskytu alergických onemocnění. Kromě příznivého složení mastných kyselin obsahuje surový řepkový olej další biologicky aktivní látky zejména rostlinné steroly a tokoferoly, které tepelně šetrný způsob lisování zachovává. Proto je řepkový olej jedním z výživově nejvýhodnějších rostlinných olejů. Dobře vyfiltrovaný olej vyniká zlatožlutou barvou, lehce oříškovou chutí a vůní po surovině.
Výroba potravin:
Za studena lisovaný řepkový olej je olej panenského typu. Kromě zdraví prospěšnému složení má jako každý olej tohoto typu charakteristickou vůni a chuť po výchozí olejnině. Olej je používán k výrobě majonéz, tatarských omáček, salátových zálivek, pomazánkových margarinů. Je používán v pekárenském, konzervárenském a drůbežářském průmyslu při výrobě potravin. Z našeho oleje vyrábí například kolínské Pekařství Hankovec výborné rohlíky.
Kromě potravin pro lidskou výživu je součástí receptur pro výrobu krmiv pro domácí i užitková zvířata.
Domácí kuchyně:
Má krásnou barvu a pokrmům dodá jemný oříškový nádech. Ve studené kuchyni se používá při přípravě salátových zálivek, pomazánek nebo domácích majonéz. Skvěle se hodí pro přípravu pokrmů na gril - k nakládání zeleniny, sýrů nebo masa. V teplé kuchyni doporučujeme náš olej k přípravě omáček, pečených i smažených pokrmů, ale není vhodný k použití do fritéz. Výborný je také například ke smažení bramboráků, do sladkých těst (bábovek či koláčů), na grilovanou zeleninu,…
Blahodárně působí na člověka při dietách směřujících ke snížení cholesterolu, zlepšuje funkčnost endokrinologického systému člověka a posiluje svalové buňky a nervový systém.
Kosmetika:
Složením je olej vhodný k výrobě krémů, které velmi příznivě působí na pokožku lidského těla a napomáhají léčbě kožních onemocnění.
Z oleje je vyráběno přírodní mýdlo jak v tuhém, tak i v tekutém stavu. Na rozdíl od běžných toaletních mýdel si mýdlo vyrobené z řepkového oleje klasickým historickým způsobem za studena, zachovává obsah všech užitečných složek, jejichž působení na pokožku je příznivé a žádoucí.