OMEGA 6 se označuje polynenasycená mastní kyselinu linolovou a OMEGA 3 označuje polynenasycenou mastní kyselinu α linolenovou. Lidské tělo si tyto kyseliny nedokáže vyprodukovat a musí je získávat z potravy. V naší stravě bychom měli dbát na jejich rovnováhu. Tyto základní mastné kyseliny se v organismu dále zpracovávají a vznikají další členové řady omega 3 a 6 mastných kyselin. Nejznámější jsou kyseliny eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), které se rovněž vyskytují v rybách. Polynenasycené mastné kyseliny jsou nedílnou součástí každé lidské buňky, tvoří důležitý stavební prvek buněčné membrány, jež zajišťují jejich ohebnost a následné fyzické a funkční vlastnosti. K olejům bohatých na zdraví prospěšné Omega 6 mastné kyseliny patří hlavně olej olivový, řepkový, arašídový, dýňový, avokádový, mandlový. Oleje s převahou Omega 6 mastných kyselin jsou slunečnicový, světlicový, kukuřičný, sójový, bavlníkový, arašídový. Nutno poznamenat, že nadbytek kyselin Omega 6 v jednodruhovém oleji je z hlediska zdravé výživy méně příznivý. Zdravé Omega 3 mastné kyseliny nalezneme ve větším množství v olejích lněném, nízkoerukovém řepkovém, sezamovém, sójovém, pupalkovém a dýňovém. Omega 3 a omega 6 na sebe vzájemně působí. Rovnováha a vyvážený poměr mezi nimi má zásadní význam pro dobré zdraví. Řepkový olej má ideální poměr Omega 3 a Omega 6, který odpovídá dietetickým doporučením pro zdravý životní styl a má zásadní přínos v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.